Går du i tankar på att adoptera en hund från oss?
Då kan det vara bra att ha några saker i åtanke innan beslutet tas.


Här är några tips från oss:

TID OCH TÅLAMOD ÄR NYCKELN

Det är viktigt att ha förståelse för att din nya familjemedlem kommer behöva tid och tålamod för att landa i sin nya miljö.
Resan ifrån Spanien är påfrestande, men det är också möjligt att hunden aldrig har bott i ett hem förut. 

Det är därför viktigt att ge hunden en lugn och trygg plats där den kan ta in sin nya värld - detta kan vara en gallerbur med filt över, en bädd i ett lugnt hörn med bra uppsikt över hemmet etc. Helt enkelt hundens egna plats där den får vara ostörd.


Ha även i åtanke att alla hundar är olika och kommer anpassa sig i olika tempon. Vissa kanske känner sig bekväma i hemmet nästan direkt, medan andra kan behöva extra tid. Därför är det viktigt att man har möjlighet att vara ledig ifrån jobbet/arbeta hemifrån den första tiden. På så vis får ni alla tid att lära känna varandra och även träna på saker som rumsrenhet och att vänja hunden vid att vara ensam - något som inte alltid är en självklarhet för en hund som levt i sheltret.


Att adoptera en vuxen hund medför ofta samma "jobb" som när man välkomnar en valp i sitt hem och det är viktigt att inte skynda på något utan ta en dag i taget och lär känna vad just din hund behöver.



INTRODUKTION – Finns det en man i hemmet är det en god idé att låta honom stå för det extra härliga i början, så som att ge hunden mat, godis/tuggben och promenader. Inte alla, men många hundar som kommer ifrån dessa specifika förhållanden kommer ofta med en viss vaksamhet mot män och det är viktigt att de lär sig att lita på alla sina familjemedlemmar lika mycket.


BARN – Många av våra hundar har aldrig träffat/bott med barn och det är viktigt att det är hunden som får närma sig barnen och inte tvärtom. Det är också viktigt att barnen är införstådda i att hundens "lugna plats" är till för hunden och att den måste få vara ifred här.


RESURSFÖRSVAR – Vissa hundar har resursförsvar den första tiden. Det är vanligtvis övergående när de förstår att resurserna finns i oändlighet varje dag. Resursförsvar kring mat, sovplats, leksaker, hemmet eller matte kan förekomma.

Ta en dag i taget, låt hunden äta i lugn och ro, låt hunden få ha sina leksaker på sin "lugna plats" och lär hunden att ALLA i familjen är del av flocken.


SLÄPP INTE HUNDEN LÖS – Att släppa hunden på promenader får man vänta med tills man är säker på sin omgivning och att hunden inte riskerar att skrämmas av något. Innan man gör det (tiden är individuell) så ska man ha övat på inkallning. Och kom ihåg att det är koppeltvång på vissa tider av året.

När ni börjar känna er trygga med hunden och att ni har tränat in inkallning kan ni börja med att släppa den på ett slutet ställe - exempelvis en rastgård.







RUMSRENHET – Många hundar rastar sig inte vid promenader i början, de har fullt upp med alla intryck. Bästa sättet att få en hund rumsren är då att hitta ett lugnt ställe och bara stå stilla där och vänta. Har hunden kissat inne så sug upp det med något och ta med till det här stället för på så sätt finns redan hundens lukt där.
Att rasta efter att hunden har ätit, sovit och lekt är också en god idé.


PROMENADER – Försök att hålla hundens värld så liten som möjligt under dess första tid när de ändå är så översköljda av intryck. Gå samma runda tills ni bedömer att hunden börjar bli trygg. Våra hundar har inte byggt mycket muskler i hägnet och det är viktigt att inte ta för långa promenader till en början, utan låta dem träna upp sig i lugn takt så de inte överanstränger sig vilket kan skapa problem med leder och ligament.


SLÄKT OCH VÄNNER – Låt hunden få landa innan hela tjocka släkten och vännerna kommer över och ska inspektera nya familjemedlemmen. Alltför många nya intryck och människor skapar en onödig stress för en redan stressad hund. Vid första mötet är det viktigt att det inte är alla på en och samma gång och detta bör även göras utomhus.

Låt även här hunden få vara den som söker kontakt först.


ENSAMHETSTRÄNING – Den bör börjas i små, små steg. Stäng dörren när du/ni går på toaletten, gå ut genom ytterdörren, stäng och gå raka vägen in igen. Därefter kan man försöka utöka i smyg.
De flesta nyanlända hundarna följer sina tvåbeningar vart de än går och det är viktigt att lära hunden att vara trygg även ensam. Ett sätt att göra hunden mer självständig är att stänga för tex köket med ett kompostgaller medan du lagar mat/diskar, på så vis får hunden vara själv men har samtidigt full uppsikt över sin människa. 


DET BLIR BÄTTRE - Många av våra adoptörer har byggt upp en drömbild och kan bli väldigt besvikna när den kraschar. Det BLIR bättre! Ta två steg tillbaks och sakta ner tempot. 


Innan ni tar beslutet, tänk efter en extra gång (gärna tre) - att välkomna en hund ifrån ett shelter till sitt hem är något av det mest givande ni kommer att vara med om - men det är viktigt att vara införstådd i att skaffa hund är att ta ansvar för en annan individ från första till sista dagen. Oavsett vart hunden kommer ifrån.



Och viktigast av allt  - glöm inte att du ALLTID kan komma till oss för rådgivning. Både innan och efter en adoption.