Spanien och landets syn på hundar och andra djur.

INGEN FAMILJEMEDLEM.


Efter pandemins utbrott blev det en trend att skaffa hund för många hemmajobbare. Något vi ser resultatet av nu, när säljsidorna är överfulla av hundar som familjen inte längre kan ha kvar. Alla hundvänner i Sverige har sett ökningen och förskräckts över den.

Vi vill absolut inte jämföra en hemsk sak mot en annan - men faktum kvarstår att det KUNDE ha varit värre för våra svenska hundar.



Det många av oss har upptäckt genom de år vi varit involverade i den här typen av arbete är att många där ute inte vet just hur illa situationen för hundar (och andra djur) i länder som Spanien är.
Därför vill vi även jobba lika effektivt med att göra folk medvetna - både i Spanien och andra länder - om vad som försiggår i landet och en liten inblick i hur befolkningen och landets regering ser på problemet och vad som görs från deras sida för att förbättra situationen.


Sedan 5 maj 2021 finns det en lag som säger att husdjur är kännande varelser och familjemedlemmar i Spanien.
Detta betyder att en person som med vilje skadar ett husdjur ska kunna straffas hårdare och det är även olagligt att överge ett djur.

Men trots den här fantastiska lagen, som inte ens har tagits fram i Sverige än, så överges hundar, katter och andra djur på samma sätt som om de vore sopor.

Den nya lagen innebär också att om någon hittar ett hemlöst djur är personen skyldig att lokalisera djurets ägare eller att meddela myndigheterna om djuret. Men för detta krävs såklart att befolkningen och myndigheterna jobbar tillsammans - något som idag inte är vanligt förekommet i landet.

Det finns mycket vi kan skylla på, men i grunden handlar det om landets generella syn på exempelvis hundar. Något som har följt med i generationer och som visat sig vara otroligt svårt att få bort.
Inte ens när hunden har en familj är det ofta den får dagliga måltider, vård vid behov eller ens en mjuk plats att sova på inomhus. 

För många ska hunden utgöra ett syfte - som att vakta huset, markerna eller jaga. När dessa krav inte uppfylls gör sig personen av med hunden och detta kan göras på mer eller mindre grymma sätt. I vårt fall har vi ofta hört historier där hundar dränkts, slagits, hängts, förgiftats eller skjutits till döds. Men vi har också hört om hundar som fått bensin kastat på sig i väntan på tändstickan eller hundar som blivit släpade efter bilar. Vissa har använts som beteshund och det är heller inte ovanligt att tikar och hanar får spendera månader, ibland år, i ett skjul. Där deras uppgift är att producera valpar tills deras kroppar inte orkar med.


Hundar som blir utslängda på gatan, på motorvägar och uppe bland bergen klarar sig sällan länge. Framförallt inte om de är vana att bo med en familj. De blir påkörda, svälter, utsatta för våld från såväl andra hundar som människor. Det finns också områden där gift placeras för att "få bort" gatuhundar och även katter.


Att bli dumpad i ett shelter kan i jämförelse med alla andra alternativ ses som en benådan.



Varje övergiven hund har sin egen historia, sin kamp i livet att komma över och komma ifrån.
Det är VÅRT jobb att hjälpa dem på vägen, att se till att de är trygga och främst - får komma till ett kärleksfullt hem som behandlar dem som de starka, tillgivna och fantastiska individer de är.


Är Du med oss i kampen?



Sanningen om galgos i Spanien.

Livet för galgos i Spanien:

Galgos går inte under djurskyddslagen och har inte gjort det på hundratals  år och man ser istället rasen som ett  redskap. När ett redskap är för dåligt slängs det bort som sopor och det är vad som händer galgosarna.


Sättet hundarna blir behandlade på, av främst jägare, eller som dom kallas, "Galgueros" är oftast frukstansvärt. De ses mer som en sak, ett ting, än en levande, tillgiven och kärleksfull individ


Värje år blir ca 50 000 galgos dödade, torterade och bortslänghda. 


Galgo, som betyder Vinthund på spanska, är en greyhound som används i jakt.

Jaktsäsongen är från september tills 1 februari och det är främst jakt på kanin som är aktuellt.


Dom flesta galgos blir bara använda 1 jaktsäsong innan de byts ut mot en yngre och/eller "bättre" hund.

Och som om inte det vore nog - om det är så att dem presterar under jägarens krav blir dem i regel nästan alltid torterade som straff för att ha dragit "skam" över jägaren.

Genom att straffa hundarna så rentvår dem skammen som hundarna dragit över dem.
För att hundarna ska prestera som bäst inför en jakt så svälter man dem i flera dagar, för att skärpa deras instinkter och öka jaktlusten.


Straffen är otroligt grymma och känslokalla. De använder sig bland annat av metoder där de bränner hundarna med syra, släpar dem efter bilen, offrar dem till träning av "kamphundar" eller begraver dem levande.

"PIANODANSEN" är den mest kända totyren. Det innebär att hundarna hängs i nacken i träd eller broar och precis så att tassarna nuddar marken.

Hunden kämpar då för att andas tills den inte orkar mera och kvävs till döds.


De "duktiga" hundarna blir belönade och slipper denna hemska tortyr, men blir istället

övergivna i s.k "killing stations"/kommunala anläggningar där den vanligtvis gasas ihjäl för att göra plats åt nya hundar bara inom ett par dagar.


De hundarna som jägarna inte gjör sig av med lever oftast i underjordiska bunkrar, "zulus".

Hundarna som lever där står oftast fastkjedjade och är grovt undernärda då de blir matademed gammalt bröd och ytterst lite vatten. Då dem inte får den näring och omsorg som behövs så blir följden att de inte överlever speciellt länge.

Dem flesta blir bara 2-3 år gamla.

Det är även vanligt att jägaren inte behåller hunden så länge, utan skaffar sig en ny inför nästa säsong och från en kennel som ägs av en annan jägare.

En galgo från en sådan kennel kostar ca 10 Euro.


Den Spanska regeringen är fullt medveten över problemen med galgosarna (och hundar över lag).

En lag mot misskötsel och vanvård mot hundarna blev upptagen i strafflagen oktober 2004.

Problemet är att fåtal blir dömda enligt lagen då myndigheterna anser att det är svårt att

lagföra brottet då det förekommer på privat mark. Många bryr sig heler inte tillräckligt för att göra något åt det.

Det är även svårt att få myndigheterna att agera eftersom ett nationellt jägarförbund dominerar i samhället och har ett stort politisk inflytande.


Klagomål från djurrättsorganisationer blev igorerade och obesvarde.

Inga uppfödare har ännu inte blivit straffade.

Dem som jobbar mot djurplågeriet har inte blivid hörda av politikerna.

Ingen vill höra eller se problemen, utan väljer att vända andra kinden till, 
för såna är traditionerna.


Jakt med greyhound sker inte bara i Spanien, utan även i Portugal, Nord-Irland och Storbritanien.

Vi i Dog rescue in Spain jobbar med godkända Rescue Senters som tar emot

och räddar dessa hundar, och vår enda önskan är att få hjälpa dessa galgos och andra utsatta hundar att hitta nya och kärleksfulla hem i Sverige.

Tillsammans kan vi göra mer för hundarna.
Tillsammans kan vi rädda liv.